MaSU – Agassiz Hall Renovation

Universities across the nation have been tailoring their new residential life facilities and upgrading their old dorms to meet these newer expectations to increase the number of students living on-campus. Statistics have shown that students will live in campus facilities if they contain many of the amenities of off-campus apartments and feel more like home. The familiarity and growing commitment to sustainable design has also become part of the list of expectations.

Mayville State University responded to the expectations that students living conditions at college be more like the ones that have grown up in and chose to renovate Agassiz Hall, a traditional dorm built in the 1960’s. The new design incorporates both suites and apartment units. Suites have two bedrooms each with two beds and a shared living area and bathroom. Apartment units are set up the same way, but include a shared kitchen as well. Common, fully-equipped kitchenettes in each wing and on each floor provide for the needs of the students without kitchens. Additional lounges, study, and storage spaces have been added. Completing the renovation is a central two-story, glass-enclosed addition to the original one-story lounge and contains an elevator that provides all users accessibility to the entire building from one central location.

“It is a pleasure to work in Agassiz now – student residents love their space & care for it accordingly. The past two years have been a real learning experience – with students living in one completed wing & major construction going on in the other wing & also in the common areas. The end result was worth all the hard work, it’s awesome!”

-Dorothy A. Nelson, Resident Manager, MaSU